Gode råd om hygiejne i daginstitutionen
Download som pdf: Hygiejne i daginstitutionen
Centralt og uomgængeligt i arbejdet med bedre hygiejne i daginstitutioner er publikationen ”Hygiejne i daginstitutioner”, der udgives i opdaterede udgaver af Sundhedsstyrelsen. Den kan bl.a. bestilles via Komiteen for Sundhedsoplysning – se www.sundkom.dk eller hentes som pdf på nettet, se www.sst.dk.
En håndvaskedag?
Har man mod på en mere aktiv indsats for bedre hygiejne, kan man med fordel inddrage både børn, forældre og pædagoger i en fælles temadag, små events eller samlede arrangementer, hvor man både taler om hygiejne og viser, hvordan man egentlig vasker hænder korrekt. Den kommunale sundhedstjeneste kan ofte hjælpe med et sådant arrangement.
Odense Kommune var først til at lave et egentligt undervisningsmateriale til de små børn ”Prinsessen der ikke ville vaske hænder”, der også omfatter et lille skuespil og andre instruktive elementer – men også andre kommuner har udviklet lignende materiale. Det vigtigste skridt er oftest at beslutte sætte emnet på dagsordenen og at opstille nogle mål.
Organisation – få en ansvarsperson eller -gruppe
En god idé kan være at udpege en ansvarlig forælder/pædagog eller tilsvarende gruppe for at få en sådan aktivitet til at være tilbagevendende – fx en gang om året.
Politik – sæt mål og rammer
Gode intentioner er godt – men hvordan kommer man videre, hvornår og hvor ofte? En hygiejnepolitik – og debatten for at udvikle den – viser sig ofte at være et god måde at få sat konkrete rammer og mål for indsatsen og til at huske dem.
Nye medarbejdere
Sidemandsoplæring har sin værdi. Men man skal huske i sin hygiejnepolitik og i sin kultur at sikre, at nye medarbejdere rent faktisk får de gode vaner ind fra starten og ikke bare kigger efter, ”hvordan man måske plejer”. Vær også opmærksom på medarbejdere med dobbelte funktioner.
Særlige prioriteringer i rengøringen?
Som et led i hygiejnepolitikken kan man overveje, om man skal øge fokus i sin lokale rengøringsindsats specifikt med henblik på at reducere infektioner? Er det hos jer bedre at bruge mere tid på håndtag, gelændere, kodeknapper o.l.? Hvor tit får I husket rengøring af legetøjet?
Har man mod på og lyst til en styrket indsats kan man også finde mere information i ”Forebyggelsespakken om hygiejne” fra Sundhedsstyrelsen, ”NIR om rengøring” fra SSI eller ved at kontakte den kommunale sundhedstjeneste.
Udarbejdet af en arbejdsgruppe i Rådet for Bedre Hygiejne
Senest revideret 20/01/16